De Roparun is ’s werelds langste estafetteloop van Parijs en Bremen (nieuwe startlocatie in 2020 i.p.v. Hamburg) naar Rotterdam waarbij mensen in teamverband een sportieve prestatie leveren. Naast de sportieve prestatie zamelen teams geld in voor alle vormen van palliatieve zorg. Palliatieve zorg is erop gericht om de best mogelijke kwaliteit van leven te bieden bij een ongeneeslijke ziekte. Inloophuizen, hospices of pruiken voor kinderen met kanker zijn enkele doelen die de stichting Roparun financieel ondersteunt.

Deelname aan de Roparun wordt ook wel een ‘Avontuur voor het leven’ genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is:

“Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer hardlopen oftewel meer dan 1 ½ marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en navigators. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken. Roparun team Samen Voor Palliatief bestaat uit 26 personen.
Teams organiseren acties en (sport)evenementen om geld in te zamelen. Denk hierbij aan het inpakken van boodschappen, het wassen van auto’s, het houden van collectes en het zoeken naar sponsoren. Ook zijn de leden van een team verplicht om Roparun loten te verkopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel.
Tijdens de 26e Roparun editie werd het team vergezeld door Halo Media Productions. Zij maakten een bijzondere documentaire over de Roparun. Drie teams uit Venlo, samen voor één doel!